Dette er en demoversjon av kurset. Du kan klikke på den leksjonen som er tilgjengelig ved å klikke på tallet i boksen nederst.
Dersom du trykker på knappen "i" får du informasjon om hvordan du skal gå gjennom kurset. Dersom du trykker på knappen "?" genereres det en e-post fra det e-postprogrammet du bruker slik at du kan sende oss en e-post med spørsmål om du har det. Enten faglige, tekniske eller andre spørsmål.
Dersom du trykker på knappen "Diskuter" nederst til høyre åpnes det opp et diskusjonsforum hvor du kan komme i kontakt med andre kursdeltakere som tar det samme kurset.
Klikk deg litt rundt og klikk på "ta prøven nå" dersom du ønsker å teste deg litt på oppgavene.
Målet med kurset er å gi personer som yter helsehjelp tilstrekkelig og god kompetanse i legemiddelhåndtering.
I tillegg til din grunnutdanning som hjelpepleier/omsorgsarbeider/helsefagarbeider anbefales det – og ofte kreves det av deg, å ta et eget kurs i legemiddelhåndtering. Grunnkurs i legemiddelhåndtering fyller dette behovet. Kurset kan også gjennomføres av assistenter og ufaglærte der arbeidsgiver godkjenner denne praksisen. I tillegg til dette kurset bør det gjennomføres praksisopplæring på arbeidsstedet. Gjennomført praksis og bestått nettkurs i legemiddelhåndtering kan være grunnlaget for virksomhetsleder til å vurdere om du skal utføre oppgaver innenfor legemiddelhåndteringen.
MERK: Kurs i legemiddelhåndtering må godkjennes av virksomhetsleder eller den personen virksomhetsleder har delegert ansvaret til. Dersom man ønsker å kjøpe legemiddelhåndteringskurs privat i den hensikt å få godkjenning til å håndtere legemidler, må man først forhøre seg med sin ansvarlige leder om vårt kurs er godkjent og et kurs som kan inngå i de lokale rutinene på arbeidsstedet.
Grunnkurset er delt inn i følgende kapitler:
I kapitlene tas det blant annet opp følgende temaer knyttet til legemiddelhåndteringen:
Regelverk, utlevering fra multidose og doseringseske, utlevering av fastmedisin, eventueltmedisin, dokumentasjon, insulin, preparater (A-B-C), resepttyper, legemiddelformer lokalt og systemisk virkende, farmakokinetikk, tabletter, injeksjoner, legemiddelbruk, compliance, bivirkninger og interaksjoner, avvikshåndtering, oppbevaring. I tillegg gjennomgås spesielle legemidler som brukes mye herunder; avførende midler, antitrombotiske midler, hjerte- og karmidler, antiinfektiva til systemisk bruk, NSAID og midler som virker på nervesystemet, midler mot astma og KOLS samt midler mot diabetes.
I tillegg blir kandidaten presentert for praktiske case-oppgaver som skal løses underveis i kurset. Det er eksamensoppgaver til hvert kapittel som må bestås for å få kurset godkjent. Kandidaten blir også presentert for undervisningsfilmer og opplæringsfilmer underveis i kurset.
Kurset tilsvarer et 12 timers klasseromskurs og tar omtrent (avhengig av person) 5-6 timer å gjennomføre. Man får en periode på 30 dager å fullføre og du har flere forsøk på å bestå selve kurset. I denne perioden kan man logge seg inn og ut av kurset så mye man ønsker og fortsette der man slapp.
Arbeidsgivere kan bestille kurset til sine ansatte via e-post: kurs@helsekursportalen.no
Har din kommune avtale på levering av medisiner eller tilsyn/opplæring med apotekkjedene Vitus / Ditt Apotek? Da har tjenesten rabatt på kjøp av e-læringskurs i legemiddelhåndtering. Ta kontakt for mer informasjon.